Menu
A+ A A-
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πολιτικές για τη γήρανση του Πληθυσμού και το Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πολιτικές για τη γήρανση του Πληθυσμού και το Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας

Κατά τις επόμενες δεκαετίες, όλες οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν απότομη αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στο σύνολο του πληθυσμού και σημαντική μείωση του ποσοστού των νέων και του ενεργού πληθυσμού.

Παρόλο που η μακροζωία αποτελεί σημαντικό επίτευγμα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί επίσης σημαντική πρόκληση για τις οικονομίες τους και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Η μεταβατική δημογραφική περίοδος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ.

Η ΓΔ ECFIN είναι αρμόδια για την οικονομική ανάλυση και την αξιολόγηση τόσο των μικροοικονομικών όσο και των μακροοικονομικών πραγματικών και δυνητικών επιπτώσεων της δημογραφικής εξέλιξης και για την παροχή συμβουλών για την αντιμετώπισή τους. Για το σκοπό αυτό, παρακολουθεί και αναλύει τις επιδόσεις των κρατών μελών της στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση και την πρόβλεψη των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού.

Οι προβλέψεις για τις δαπάνες που οφείλονται στη γήρανση του πληθυσμού αφορούν τις συντάξεις, την παροχή μακροπρόθεσμης υγειονομικής περίθαλψης, την εκπαίδευση και την ανεργία και τροφοδοτούν μια σειρά συζητήσεων για τη χάραξη πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, οι προβλέψεις αυτές χρησιμοποιούνται για την ετήσια εκτίμηση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και για την εφαρμογή της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού στον τομέα των συντάξεων, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής ένταξης. Χρησιμοποιούνται επίσης για την ανάλυση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού στην αγορά εργασίας και στο αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας, σε συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας και τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές.

Η ΓΔ ECFIN έχει στο ενεργητικό της τα υπομνήματα που υποβάλλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και στις ομάδες εργασίας της, διάφορες αναλυτικές εκθέσεις και δημοσιεύματα, ενημερωτικά σημειώματα, ομιλίες και γενικότερη συμβολή στο έργο της Επιτροπής.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 10:05
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή
Προσωπική σελίδα
Δικτύωση
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Ενημερωτικά Δελτία
Εγγραφή
Εκπαίδευση
Νέα - Ανακοινώσεις
Είσοδος
 
footerlogos