Menu
A+ A A-

Λίγα λόγια του Προέδρου της Ο.Κ.Ε. για το Έργο

proedrosΟι σύγχρονες εξελίξεις στην κοινωνία και την οικονομία αποτελούν ένα σοβαρό πεδίο επιστημονικού, κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τίθεται λοιπόν στην ευρωπαϊκή Ο.Κ.Ε. και στις εθνικές Ο.Κ.Ε. το καθήκον να αφουγκραστούν και να μελετήσουν τη νέα πραγματικότητα στην οποία εισέρχεται η κοινωνία και με τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων να αναδείξουν την αναγκαιότητα των επιλογών στην κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ο κοινωνικός διάλογος έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνεννόησης, συναίνεσης και συνευθύνης, προκειμένου να οδηγήσει στην πρόοδο των χωρών και την ευημερία των πολιτών.

Η ελληνική Ο.Κ.Ε., ως θεσμικός εκφραστής της κοινωνίας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ώστε να γίνει πιο ουσιαστικός και πιο αποτελεσματικός ο κοινωνικός διάλογος στην ελληνική κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ως κατεξοχήν θεσμός κοινωνικού διαλόγου, συμμετοχής και διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, υλοποιεί το Έργο με τίτλο «Υπηρεσίες Ανάπτυξης και Εφαρμογής Διαδραστικής Πλατφόρμας Προληπτικής Διαχείρισης του Ζητήματος της Ενεργού Γήρανσης» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (πιο συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού») και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), με βασικό στόχο τη διερεύνηση, την πρόταση και την εφαρμογή ενεργών προληπτικών πολιτικών διαχείρισης του ενεργού πληθυσμού της Χώρας.

Μέσω της υλοποίησης του έργου, η ΟΚΕ στοχεύει αφενός στην ανάδειξη και την επικοινωνία των προβλημάτων του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε σχέση με το ζήτημα της διαχείρισης της ενεργού γήρανσης (πληθυσμός άνω των 55 ετών) και αφετέρου στη δημιουργία νέων καινοτόμων προληπτικών εργαλείων υποστήριξης όλων των ενδιαφερόμενων μερών όπως:

  • οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι άνω των 55 ετών,
  • οι εργοδότες και οι προϊστάμενοι των ελληνικών επιχειρήσεων
  • οι κοινωνικοί εταίροι όλων των βαθμίδων των κλάδων μελέτης του Έργου.

Τονίζεται δε ότι η προσέγγιση που επιχειρείται εκ μέρους μας, φιλοδοξεί να φωτίσει τις κλαδικές διαστάσεις του ζητήματος, να ευαισθητοποιήσει τους μετέχοντες (εργαζόμενους, εργοδότες και Κράτος) πάνω σε σύγχρονα εργαλεία και διαδικασίες διαχείρισης των ηλικιών και των καλών πρακτικών από άλλες χώρες, να μοχλεύσει τη διενέργεια κοινωνικού διαλόγου γύρω από το θέμα της ενεργού γήρανσης σε κλαδικό επίπεδο και να συνθέσει προτάσεις της ΟΚΕ για μέτρα προληπτικής και ενεργού πολιτικής του ζητήματος της διαχείρισης των ηλικιών και της ενεργού γήρανσης.

Βασικό εργαλείο για την επίτευξη των ανωτέρω είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία βρίσκεστε, μέσω της οποίας θα μπορείτε να αντλήσετε και να ανταλλάξετε απόψεις και σκέψεις με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων της Χώρας αλλά και με εργαζόμενους και εργοδότες, να εκπαιδευτείτε και να επιμορφωθείτε σε σύγχρονα εργασιακά θέματα και να αναπτύξετε περαιτέρω τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας προκειμένου να είστε σε θέση να βελτιώσετε τις εργασιακές σας προοπτικές και συνθήκες.

Σας εύχομαι καλή περιήγηση.

Εγγραφείτε τώρα!      Είσοδος

Προσωπική σελίδα
Δικτύωση
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Ενημερωτικά Δελτία
Εγγραφή
Εκπαίδευση
Νέα - Ανακοινώσεις
Είσοδος
 
footerlogos