Menu
A+ A A-
Εισαγωγικά

Εισαγωγικά (7)

Παρουσίαση της Ενότητας "Εκπαίδευση"

learn-buttonΗ Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) έχει υλοποιήσει έως σήμερα μία σειρά δράσεων για την ενεργό γήρανση, με σημαντικότερες τις ακόλουθες:

• διενέργεια έρευνας πεδίου σε ελληνικές επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάδειξη της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα της διαχείρισης της ηλικιακής διάρθρωσης του ανθρωπίνου δυναμικού σε επιλεγμένους κλάδους της Οικονομίας. Τα συμπεράσματα εστιάζονται στις υπάρχουσες επιχειρηματικές πολιτικές και πρακτικές διαχείρισης της γήρανσης, όπως επίσης και στις υφιστάμενες καινοτομίες, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των ωφελουμένων στην καθημερινή λειτουργία.
• μελέτη, ανάδειξη και διάχυση των βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης της ενεργού γήρανσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό τη διερεύνηση της μεταφοράς τεχνογνωσίας από άλλες χώρες.
• ανάπτυξη του «Οδικού Χάρτη της ενεργού γήρανσης στην Ελλάδα 2012 – 2020», βάσει του οποίου αναδεικνύεται η ανάπτυξη κοινών εργαλείων και πρότυπων διαδικασιών προληπτικής και ενεργητικής διαχείρισης των εργαζομένων άνω των 55 ετών που απασχολούνται στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς των υπό διερεύνηση κλάδων του έργου.


Από τις ανωτέρω μελέτες και δράσεις έχουν προκύψει ήδη σημαντικά ευρήματα σχετικά με:

• το δρόμο βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων
• τον τρόπο και τις απαιτούμενες μεθόδους ενδυνάμωσης των εργαζομένων άνω των 50 ετών στους χώρους εργασίας
• το ρόλο των εργοδοτών και την εξειδίκευση σχετικών μεθόδων και τεχνικών προαγωγής της διαχείρισης των ηλικιών των εργαζομένων
• το ρόλο των κοινωνικών εταίρων στο καθημερινό γίγνεσθαι των εργασιακών χώρων.


Σε ότι αφορά την ανάγκη για εκπαίδευση των ομάδων στόχου του έργου (εργαζόμενοι, εργοδότες και κοινωνικοί εταίροι), και στο πλαίσιο των σημερινών ελλείψεων και αναγκών των εργαζομένων, των εργοδοτών και των κοινωνικών εταίρων, προσδιορίστηκε μία σειρά δέκα μαθημάτων (εκπαιδευτικά προγράμματα) για τους εργαζόμενους, τους κοινωνικούς εταίρους και τους διευθυντές και εργοδότες των επιχειρήσεων του συνόλου των επιχειρηματικών κλάδων.Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αυτά παρέχονται μέσω της παρούσας διαδικτυακής πλατφόρμας και είναι τα εξής:

• Εργασιακές Σχέσεις και Ασφαλιστικά Θέματα
• Ενεργός Γήρανση – Ευρωπαϊκές και Εθνικές Πολιτικές
• Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων
• Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας
• Αίσθημα Πρωτοβουλίας και Επιχειρηματικότητα
• Κοινωνική Οικονομία και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
• Οργάνωση και Διαχείριση Πωλήσεων
• Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και Ηλεκτρονικό Εμπόριο
• Διοίκηση Ολικής Ποιότητας
• Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής και στη Χρήση Βασικών Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αυτά, τα οποία ευελπιστούμε να αποτελέσουν σημαντική δωρεάν πηγή ανάπτυξης δεξιοτήτων των εργαζομένων άνω των 50 ετών, εξειδικεύονται και εμπλουτίζονται με παραδείγματα ανά κλάδο της οικονομίας.


Μέσω της παρούσας ενότητας είναι δυνατή η δωρεάν ασύγχρονη παρακολούθηση των μαθημάτων από το σύνολο των χρηστών, καθώς επίσης και η σύγχρονη μετάδοση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων σε όλη την χώρα.

 

Είσοδος στην Εκπαιδευτική Πλατφόρμα

Διαβάστε περισσότερα...

Διαδικασία Εγγραφής στις Υπηρεσίες της Πλατφόρμας

Για να γίνετε μέλος στις υπηρεσίες μας θα πρέπει να επιλέξετε το "Εγγραφείτε Τώρα" παρακάτω και, εν συνεχεία, να συμπληρώσετε τα πεδία που εμφανίζονται.

Η διαδικασία εγγραφής είναι πολύ εύκολη και σύντομη.

Έπειτα από την εγγραφή σας θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε το σύνολο των υπηρεσιών της πλατφόρμας.

Η χρήση όλων των υπηρεσιών είναι δωρεάν.

 

Εγγραφείτε τώρα!

Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτικά Δελτία

Newsletter

Η παρούσα ενότητα της πύλης παρέχει στους εγγεγραμμένους χρήστες τη δυνατότητα να λαμβάνουν ενημερωτικά δελτία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στο προσωπικό τους e-mail.


Πιο συγκεκριμένα, με την εγγραφή σας έχετε δυνατότητα να επιλέξετε το είδος της πληροφορίας που επιθυμείτε να λαμβάνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα, όσον αφορά τις αναρτήσεις και νέες εκδόσεις της ΟΚΕ.


Οι επιλογές που έχετε ως χρήστης, ανάλογα με το τι επιθυμείτε να λαμβάνετε, κατηγοριοποιούνται ως εξής:


•  Δελτίο ενημέρωσης για τις τελευταίες δράσεις της ΟΚΕ με χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
• Ενημερωτικό γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό σας τηλέφωνο για εκπαιδευτικά σεμινάρια ή άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο προφίλ σας
• Ενημέρωση για την εισαγωγή ή ανανέωση περιεχομένου σχετικού με τα άμεσα ενδιαφέροντά σας, μέσω των προδιαγεγραμμένων καναλιών επικοινωνίας (προσωπικός χώρος χρήστη, email, SMS κ.λπ.)


Η παροχή των εξατομικευμένων υπηρεσιών πραγματοποιείται τόσο μέσω Διαδικτύου, όσο και μέσω σύγχρονων κινητών τηλεφώνων (smartphones) και άλλων συσκευών (π.χ. tablets).

Εγγραφείτε στην υπηρεσία!

Διαβάστε περισσότερα...

Προσωπική σελίδα

personal page2Με την εγγραφή σας στην παρούσα ενότητα θα είστε σε θέση:

  • να δημιουργήσετε τον προσωπικό σας χώρο
  • να δημιουργήσετε το προσωπικό σας ιστολόγιο (blog)
  • να ενημερώνεστε για νέα, επαφές, συμβάντα και εκδηλώσεις της ΟΚΕ που σας ενδιαφέρουν σύμφωνα με το προσωπικό σας προφίλ (profile)
  • να ενημερώνεστε για ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν προσωπικά και σύμφωνα με το ιστορικό περιήγησης στην Πύλη
  • να συμμετέχετε σε διαδραστικές συζητήσεις με άλλους χρήστες ή εργοδότες ή κοινωνικούς εταίρους με κοινά ενδιαφέροντα
  • να ανταλλάσσετε απόψεις με άλλους χρήστες τους οποίους έχετε επισημάνει ως φίλους
  • να ενημερώνεστε άμεσα για εξελίξεις του δικού σας ενδιαφέροντος και σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας όπως ακριβώς τις έχετε δηλώσει στο προφίλ σας

Για να συμμετάσχετε και να δημιουργήσετε την προσωπική σας σελίδα, πατήστε "Εγγραφείτε Τώρα" εάν είστε νέος χρήστης ή "είσοδος" εάν έχετε ήδη εγγραφεί

 

Εγγραφείτε τώρα!      Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

e-library

Στην παρούσα ενότητα μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες και δεδομένα για:

  • o το έργο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,
  • o το ζήτημα της διαχείρισης των εργαζομένων άνω των 50 ετών (ενεργός γήρανση).

Οι μελέτες, εκδόσεις και πηγές που αναρτώνται στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη είναι πλήρως και δωρεάν διαθέσιμες στο σύνολο των επισκεπτών και χρηστών της παρούσας διαδικτυακής πύλης.


Το υλικό που διατίθεται ανανεώνεται συνεχώς από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και είναι ταξινομημένο σε θεματικές κατηγορίες, όπως αυτές προκύπτουν από την καθημερινή ανταλλαγή απόψεων των χρηστών της πλατφόρμας, από τις εξελίξεις και την πρόοδο της ισχύουσας ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, αλλά και εν γένει από το έργο της ΟΚΕ και των κοινωνικών εταίρων της χώρας μας.


Η ενότητα της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης δεν αφορά μόνο το μονομερώς καταχωρημένο περιεχόμενο στο οποίο ο χρήστης θα ανατρέχει για να αναζητήσει κάτι που τον ενδιαφέρει, αλλά αποτελεί μια αλληλεπιδραστική συλλογή περιεχομένου με ενημερώσεις προς τον χρήστη.


Με άλλα λόγια, κάθε εγγεγραμμένος χρήστης θα μπορεί, εάν το επιθυμεί, να λαμβάνει ενημερώσεις για νέες αναρτήσεις με βάση τα ενδιαφέροντά του.

 

Μετάβαση στη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη!

Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνική δικτύωση εργαζομένων άνω των 50 ετών - εργοδοτών - κοινωνικών εταίρων

imagesΗ παρούσα ενότητα αποτελεί αφενός ένα σύγχρονο περιβάλλον κοινωνικοποίησης και ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων των χρηστών σχετικά με τα θέματα της διαχείρισης των ηλικιών και αφετέρου ένα χώρο αλληλεπίδρασης των κοινωνικών εταίρων με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. 

 

Με αυτή την ενότητα και τις εφαρμογές της κοινωνικής δικτύωσης, ευελπιστούμε στην ανάπτυξη πνεύματος συνεργατικής δημιουργίας και επικοινωνίας των νέων δρόμων εξέλιξης και ενίσχυσης των εργαζομένων άνω των 50 ετών.

 

Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα ανταλλαγής προσωπικών μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών, η δημιουργία και η συντήρηση blog, όπου μπορεί ο κάθε χρήστης να δημοσιεύσει οτιδήποτε επιθυμεί, καθώς και η δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων μεταξύ των χρηστών, είτε μέσω προσωπικών μηνυμάτων, είτε μέσω blog ή μέσω άλλης, ειδικά διαμορφωμένης περιοχής, όπου κάθε χρήστης θα μπορεί να ανεβάζει δημόσια οποιοδήποτε αρχείο.

 

Στην παρούσα ενότητα υποστηρίζεται, επίσης, η ομαδοποίηση των χρηστών βάσει κριτηρίων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισής τους, αλλά και καλύτερης επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των χρηστών, όταν αυτοί εντάσσονται σε ομάδες κοινού ενδιαφέροντος.

 

Η παρούσα λειτουργική ενότητα δίνει, επιπλέον, δυνατότητα χρήσης φόρουμ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πίνακας ανακοινώσεων, ορατών και προσβάσιμων από όλους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων στα προσωπικά email των χρηστών για κάθε ανάρτηση. Το φόρουμ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο επικοινωνίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να ανταλλάσσουν δημόσια μηνύματα με τη μορφή εμφωλευμένων συζητήσεων.

 

Τέλος, η παρούσα λειτουργική ενότητα παρέχει τη δυνατότητα ζωντανής συζήτησης (chat), με την οποία μπορούν οι χρήστες να συνομιλούν ζωντανά, όσο χρόνο είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα, με οποιονδήποτε άλλο χρήστη είναι συνδεδεμένος την ίδια στιγμή.

 

 

Εγγραφείτε τώρα!      Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα...

Λίγα λόγια του Προέδρου της Ο.Κ.Ε. για το Έργο

proedrosΟι σύγχρονες εξελίξεις στην κοινωνία και την οικονομία αποτελούν ένα σοβαρό πεδίο επιστημονικού, κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τίθεται λοιπόν στην ευρωπαϊκή Ο.Κ.Ε. και στις εθνικές Ο.Κ.Ε. το καθήκον να αφουγκραστούν και να μελετήσουν τη νέα πραγματικότητα στην οποία εισέρχεται η κοινωνία και με τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων να αναδείξουν την αναγκαιότητα των επιλογών στην κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ο κοινωνικός διάλογος έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνεννόησης, συναίνεσης και συνευθύνης, προκειμένου να οδηγήσει στην πρόοδο των χωρών και την ευημερία των πολιτών.

Η ελληνική Ο.Κ.Ε., ως θεσμικός εκφραστής της κοινωνίας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ώστε να γίνει πιο ουσιαστικός και πιο αποτελεσματικός ο κοινωνικός διάλογος στην ελληνική κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ως κατεξοχήν θεσμός κοινωνικού διαλόγου, συμμετοχής και διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, υλοποιεί το Έργο με τίτλο «Υπηρεσίες Ανάπτυξης και Εφαρμογής Διαδραστικής Πλατφόρμας Προληπτικής Διαχείρισης του Ζητήματος της Ενεργού Γήρανσης» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (πιο συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού») και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), με βασικό στόχο τη διερεύνηση, την πρόταση και την εφαρμογή ενεργών προληπτικών πολιτικών διαχείρισης του ενεργού πληθυσμού της Χώρας.

Μέσω της υλοποίησης του έργου, η ΟΚΕ στοχεύει αφενός στην ανάδειξη και την επικοινωνία των προβλημάτων του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε σχέση με το ζήτημα της διαχείρισης της ενεργού γήρανσης (πληθυσμός άνω των 55 ετών) και αφετέρου στη δημιουργία νέων καινοτόμων προληπτικών εργαλείων υποστήριξης όλων των ενδιαφερόμενων μερών όπως:

  • οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι άνω των 55 ετών,
  • οι εργοδότες και οι προϊστάμενοι των ελληνικών επιχειρήσεων
  • οι κοινωνικοί εταίροι όλων των βαθμίδων των κλάδων μελέτης του Έργου.

Τονίζεται δε ότι η προσέγγιση που επιχειρείται εκ μέρους μας, φιλοδοξεί να φωτίσει τις κλαδικές διαστάσεις του ζητήματος, να ευαισθητοποιήσει τους μετέχοντες (εργαζόμενους, εργοδότες και Κράτος) πάνω σε σύγχρονα εργαλεία και διαδικασίες διαχείρισης των ηλικιών και των καλών πρακτικών από άλλες χώρες, να μοχλεύσει τη διενέργεια κοινωνικού διαλόγου γύρω από το θέμα της ενεργού γήρανσης σε κλαδικό επίπεδο και να συνθέσει προτάσεις της ΟΚΕ για μέτρα προληπτικής και ενεργού πολιτικής του ζητήματος της διαχείρισης των ηλικιών και της ενεργού γήρανσης.

Βασικό εργαλείο για την επίτευξη των ανωτέρω είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία βρίσκεστε, μέσω της οποίας θα μπορείτε να αντλήσετε και να ανταλλάξετε απόψεις και σκέψεις με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων της Χώρας αλλά και με εργαζόμενους και εργοδότες, να εκπαιδευτείτε και να επιμορφωθείτε σε σύγχρονα εργασιακά θέματα και να αναπτύξετε περαιτέρω τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας προκειμένου να είστε σε θέση να βελτιώσετε τις εργασιακές σας προοπτικές και συνθήκες.

Σας εύχομαι καλή περιήγηση.

Εγγραφείτε τώρα!      Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
Προσωπική σελίδα
Δικτύωση
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Ενημερωτικά Δελτία
Εγγραφή
Εκπαίδευση
Νέα - Ανακοινώσεις
Είσοδος
 
footerlogos