Menu
A+ A A-
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
Έδώ μπορούν οι νέοι χρήστες να κάνουν την πρώτη τους δημοσίευση και να συστηθούν στους υπόλοιπους χρήστες του φόρουμ

ΘΕΜΑ: ΟΚΕ Ελλάδος

ΟΚΕ Ελλάδος 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #38

O.K.E. Ελλάδος


Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της [Ελλάδος] ή Ο.Κ.Ε. ιδρύθηκε το 1994 με πρότυπο την Ο.Κ.Ε. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στηρίζεται στον τριμερή διαχωρισμό των εκπροσωπούμενων συμφερόντων, διαχωρισμό δηλαδή σε τρεις Ομάδες, μία των εργοδοτών - επιχειρηματιών, μία των εργαζομένων - στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, και μία των λοιπών κατηγοριών στην οποία εκπροσωπούνται οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι καταναλωτές, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ατόμων με αναπηρία και ισότητας των δύο φύλων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. H Ο.Κ.Ε. αποτελεί από το Μάιο του 2001 και συνταγματικά αναγνωρισμένο θεσμό του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 82, παρ. 3, του Συντάγματος “Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αποστολή της οποίας είναι η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτήν”.

Επιδίωξη της Ο.Κ.Ε. είναι η προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και μέσω αυτού η διαμόρφωση (αν είναι δυνατόν) κοινά αποδεκτών θέσεων για θέματα που απασχολούν την κοινωνία ευρύτερα ή ειδικότερα τμήματα αυτής. Η Ο.Κ.Ε. δεν έχει στόχο την άμβλυνση των διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων, αλλά την ανάδειξη, μέσω της παράθεσης των διαφορετικών επιχειρημάτων και προτάσεων, της κοινής κοινωνικής συνισταμένης, εφόσον υπάρχει ή είναι δυνατόν να διαμορφωθεί. Επίσης, με τις προτάσεις της και τις γνωμοδοτήσεις της επιχειρεί τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους ή την ελαχιστοποίηση των πιθανών παρενεργειών από την άσκηση των επιμέρους αποφάσεων της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας..

Ο θεσμός των Ο.Κ.Ε

Ο θεσμός των Ο.Κ.Ε. άρχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του ΄50 σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τη Συνθήκη της Ρώμης για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Έκτοτε γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες της Κοινότητας. Πιο πρόσφατα ιδρύθηκαν Ο.Κ.Ε. και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, καθώς και σε τρίτες μεσογειακές χώρες, για τις οποίες απετέλεσε σημαντικό μηχανισμό άμεσης επικοινωνίας με την Ευρωπαική Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ένα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδρύθηκε το 1957 και πραγματοποίησε την πρώτη της επίσημη συνεδρίαση το 1958. Οι διαδοχικές διευρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύξησαν σταδιακά τον αριθμό των μελών της, αλλά κυρίως οι διαδοχικές Συνθήκες της έδωσαν όλο και περισσότερες και σημαντικότερες αρμοδιότητες. Το κυριότερο καθήκον της Ο.Κ.Ε. είναι να εκδίδει γνωμοδοτήσεις, τις οποίες υποβάλλει στην Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Η Ο.Κ.Ε. μπορεί να γνωμοδοτεί για όλους τους τομείς κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής νομοθετικής διαδικασίας ή να εκπονεί γνωμοδοτήσεις με δική της πρωτοβουλία.

Διεθνείς Σχέσεις

Οι Ο.Κ.Ε. αναπτύσσουν πολυεπίπεδη συνεργασία, τόσο εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων ώστε να επηρεαστούν οι σχεδιασμοί της Ένωσης, οι πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και η δράση των κατ' ιδίαν ιδιωτικών φορέων. Ενδεικτικά αναφέρονται η στενή συνεργασία της Ο.Κ.Ε. Ελλάδος με την Ε.Ο.Κ.Ε. και τις άλλες Ο.Κ.Ε. της Ε.Ε., η συμμετοχή της στη Διεθνή Ένωση των Ο.Κ.Ε., στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, στη Συνεργασία με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κ.ά.


Παγκόσμιο Περιβάλλον Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έντονη δραστηριοποίηση για την οργάνωση των Ο.Κ.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρώτη Διεθνής Σύνοδος των Ο.Κ.Ε. έγινε στη Γαλλία το 1989. Ακολούθησαν οι συναντήσεις στις χώρες Καναδάς (1991), Μπουρκίνα-Φάσο (1993), Πορτογαλία (1995), Βενεζουέλα (1997), Μαυρίκιος (1999), Ολλανδία (2001), Αλγερία (2003), Γαλλία (2005), Κίνα (2007), Ουγγαρία (2009) και Ιταλία (2011). AICESIS

Η Διεθνής Ένωση των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών (AICESIS) ιδρύθηκε το 1999 και πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη συνεδρίασή της τον Ιούλιο του 1999 στο Port Louis, στο Μαυρίκιο. Στην αρχική μορφή της, η AICESIS είχε 24 τακτικά και 3 συνδεδεμένα Μέλη. Σήμερα στην AICESIS συμμετέχουν 71 θεσμικά όργανα από χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Η Ένωση έχει πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας του καθενός από τα Μέλη της. Στις αποστολές της συμπεριλαμβάνονται:

• Η ενθάρρυνση και η προώθηση του διαλόγου και η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ των μελών της και σε ευρύτερο επίπεδο, η ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων σε ολόκληρο τον κόσμο.

• Η ενίσχυση του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και, γενικότερα, η ανάπτυξη της συμμετοχικής δημοκρατίας και του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και των άλλων συνιστωσών της κοινωνίας των πολιτών, ως βασικών παραγόντων για ένα πραγματικό, βιώσιμo εκδημοκρατισμό και μια αποτελεσματική διακυβέρνηση των σύγχρονων κοινωνιών.

• Η ενθάρρυνση της δημιουργίας Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων σε χώρες που δεν διαθέτουν ακόμα, με τη διοργάνωση συναντήσεων, συμβουλευτικών δραστηριοτήτων και την εκλαΐκευση της προστιθέμενης αξίας των εν λόγω συμβουλευτικών σωμάτων.

• Η οργάνωση των εισφορών των Μελών της, η εκπροσώπησή τους σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) και το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC), όπου η AICESIS ενεργεί με ένα μόνιμο καθεστώς παρατηρητή, και η συμμετοχή σε συζητήσεις σε αυτά τα πλαίσια.

• Τέλος, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η συμβολή στην ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη του πληθυσμού, σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Η Ο.Κ.Ε. Ελλάδος, ως αποτέλεσμα μια συστηματικής προετοιμασίας, εξελέγη Μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης των Ο.Κ.Ε. κατά την περίοδο 2009-2011. Η ενεργός συμμετοχή της οδήγησε στην επανεκλογή της στο Δ.Σ. την περίοδο 2011-2013. Σήμερα η Ο.Κ.Ε. Ελλάδος, με τις τοποθετήσεις και τα κείμενα θέσεών της στις Ομάδες Εργασίας (όπως Περιβάλλον, Παγκόσμια κρίση και ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών) και τις Επιτροπές (όπως Βραβείο Χιλιετίας) της Διεθνούς Ένωσης, συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών διεθνούς αποδοχής.


Δραστηριότητες της Ο.Κ.Ε Ελλάδος

Στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες της Ο.Κ.Ε. στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι συναντήσεις και η συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, οι συναντήσεις με ξένες αντιπροσωπείες, η οργάνωση Ημερίδων, Συνεδρίων και Δημοσίων Συζητήσεων, η συμμετοχή σε fora, κ.ά.


Εθνική Κοινωνική Αναπτυξιακή Συμφωνία

Στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι οι επί μέρους πολιτικές δεν πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μεμονωμένα αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται και να αλληλοτροφοδοτούνται.Η Ο.Κ.Ε., διαθέτοντας την εμπειρία και τη θεσμική μνήμη των παρεμβάσεών της σε όλους τους τομείς πολιτικής, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς που την αποτελούν, αποφάσισε να συνδιαμορφώσει ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων για μια Εθνική Κοινωνική Αναπτυξιακή Συμφωνία που θα αφορά και θα συνδέει όλους τους βασικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Αναμφίβολα, μία τέτοια συμφωνία είναι απαραίτητη σε κάθε χώρα, σε κάθε χρονική περίοδο.Στην Ελλάδα, όμως, και στη συγκεκριμένη περίοδο της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αποκτά μια ξεχωριστή σημασία, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Ελλάδα καλείται να επιλύσει με τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή, κοινωνικά δίκαιο και ανθεκτικό στο χρόνο, πολλά χρόνια και επιδεινούμενα προβλήματά της σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον.

Η Συμφωνία δεν αποτελεί μία παρέμβαση στις παρούσες κοινωνικές, εργασιακές και οικονομικές συνθήκες, αλλά θέτει τη βάση για μία διαρκή και δομημένη διαδικασία κοινωνικού διαλόγου με αντικείμενο τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου διαλόγου θα προσφέρουν προτάσεις λύσεων προς τη σωστή κατεύθυνση και, συνεπώς, αυτός θα τυγχάνει αποδοχής και εφαρμογής.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

  • Δημοσιεύσεις:2
  • Το Άβαταρ του/της kostaras
  • kostaras
  • Fresh Boarder
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Κάρμα: 0
Προσωπική σελίδα
Δικτύωση
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Ενημερωτικά Δελτία
Εγγραφή
Εκπαίδευση
Νέα - Ανακοινώσεις
Είσοδος
 
footerlogos