Menu
A+ A A-
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: Το συναίσθημα στην λεκτική επικοινωνία

Το συναίσθημα στην λεκτική επικοινωνία 7 Χρόνια 6 Μήνες πριν #104

Καλησπέρα, ονομάζομαι Χάρης Στυλιάδης (scholar.google.gr/citations?use ... AAAJ&hl=en), μεταδιδάκτορας στο εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ (medphys.med.auth.gr/nca). Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα μου είναι η ενεργός γήρανση και η συναισθηματική ευεξία, η συναισθηματική επεξεργασία και αξιολόγηση ερεθισμάτων (λέξεις, εικόνες) καθώς και οι διαφορές στο συναίσθημα λόγω ηλικίας και φύλου.

Το συναίσθημα είναι μια λειτουργία που μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την λειτουργία του εγκεφάλου και την ευεξία του οργανισμού. Θεωρώ ότι το θέμα του συναισθήματος στη λεκτική επικοινωνία ίσως να σας ενδιαφέρει.

Τον τελευταίο καιρό έχω ξεκινήσει την αξιολόγηση 120 ελληνικών λέξεων ως προς το συναίσθημα που επιφέρουν κατά την ανάγνωση τους.Κύριος σκοπός είναι η παρατήρηση στατιστικώς σημαντικών διαφορών στις δυο διαστάσεις του συναισθήματος, το σθένος και τη διέγερση, σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες π.χ. νεαρά άτομα (18-39), μεσήλικες (40-59) και ηλικιωμένοι (60+).

Θα εκτιμούσα τη συμμετοχή σας. Ο μέσος χρόνος ενασχόλησης για το ερωτηματολόγιο είναι 25-30 λεπτά αλλά μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ικανότητες σας στον υπολογιστή. Η ανωνυμία των συμμετεχόντων είναι βασική προϋπόθεση, για το λόγο αυτό το μόνο στοιχείο που μένει στη φόρμα είναι το email σας αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ψεύτικο (π.χ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει χρήση του email σας.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος για το ερωτηματολόγιο

goo.gl/forms/qlkYelGKV9uNCL3V2

Το ερωτηματολόγιο αυτό μας έχει δώσει τα πρώτα αποτελέσματα στην καταγραφή των ηλικιακών διαφορών σε συναισθηματικά ερεθίσματα. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν προτίμηση σε ερεθίσματα θετικού περιεχομένου. Αυτό αποτελεί παράδοξο καθώς ενώ οι ηλικιωμένοι (κατά μέσο όρο) παρουσιάζουν νοητική εξασθένιση σε μνήμη και προσοχή, έχουν καλύτερη μνήμη σε σχέση νέους και προσέχουν περισσότερο τα θετικά ερεθίσματα. Απώτερος στόχος είναι η κατανόηση του φαινομένου αυτού και η δημιουργία εφαρμογών που θα βοηθούν ηλικιωμένους στη καθημερινότητα τους. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει μια σύντομη παρουσίαση των αρχικών αλλά στατιστικώς σημαντικών αποτελεσμάτων της δουλειάς μου πάνω στο θέμα αυτό. www.dropbox.com/s/v2n8x33cyz...words.pdf?dl=0

Επίσης, αναφέρω ότι στο εργαστήριο που εργάζομαι λαμβάνει χώρα μη φαρμακευτική παρέμβαση σωματικής ή/και νοητικής άσκησης σε ηλικιωμένους, και άτομα με άνοια, αλλά και πολύ πρόσφατα σε άτομα με Πάρκινσον, και σύνδρομο down, με σκοπό την επίτευξη νευροπλαστικότητας στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Με λίγα λόγια, η ηλικία του εγκεφάλου είναι αρκετά σημαντική και μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλά, υγιή-νεανικά επίπεδα αν υπάρχει η ανάλογη εξάσκηση ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες. Η αρχαία ρήση, νους υγιής εν σώματι υγιεί, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.


Με τιμή,

Στυλιάδης Χάρης

Υ.Γ. μπορείτε ελεύθερα να προωθήσετε το ερωτηματολόγιο σε φίλους/γνωστούς που πιστεύετε ότι θα θέλουν να συμμετάσχουν. Κάθε συμμετοχή είναι ανεκτίμητη.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

  • Δημοσιεύσεις:1
  • Το Άβαταρ του/της styliadis
  • styliadis
  • Fresh Boarder
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Κάρμα: 0
Προσωπική σελίδα
Δικτύωση
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Ενημερωτικά Δελτία
Εγγραφή
Εκπαίδευση
Νέα - Ανακοινώσεις
Είσοδος
 
footerlogos